Son dakıka

17 Haz 2008

İslâmsız İslâm ve Siyonizm [OKUNASI BİR YAZI]

Tel Aviv Üniversitesinde doktorasını yapan, bugün Utah Üniversitesinde Doç. olarak görev yapan Hakan Yavuz'un söylediği, işaret ettiği imgeye dikkat ediyoruz. Modernleş me, AKP ve cemaatler üzerinde oynanan oyunların nereye


Ali Haydar HAKSAL

Bazı kavramların ne alma geldiği ve bazı durumların ne kadar bu denli öncelendiğinin üzerinde ciddiyetle durulmalıdır. Müslüman aydınlar arasında epey bir zamandır yaşanan zihni bir kırılma ile kimi kavram ve oluşlara karşı tepki verildiğidir.

Siyonizm, Masonluk vb. kimi kavramlar söz konusu edilince dudak bükülür, burun kıvrılır, tiye alınır ve hatta töhmet altında tutulunur. Nedenine gelince bu gibi kavram ve oluşların fazla abartıldığı, ya da dolaylı olarak onların reklâmının yapıldığı bile söylenir.

Zaman öylesine hızlı akıyor, oluşlar öylesine hızlı gerçekleşiyor ki şaşılır. Bu kalemin sahibi önemli olaylar yaşadı ve yaşıyor. Şükür ki, ayağımız sağlam duruyor ne bir düzlem kayması, ne de bugüne değin yazdıklarımızdan ötürü bir yanılma ve bir pişmanlık duyduk. Eksiklerimiz elbette vardır, kimi zaman yanılgılarımız da olabilir, bu doğaldır. Ancak hiçbir sapma içinde olmadık çok şükür.

Olayları ciddî bir biçimde analiz edersek, sağlıklı ve ciddî düşünürsek sonuçlar insanı şaşırtmaz.

Bir Hakan Yavuz fenomeni vardır. Bu fenomen bir değil, yalnız değil, çok boyutludur. Olaylara bu fenomeni örnek vererek bir sonuca ulaşılabilinir. Nasıl mı anlatalım, bilgilerimizi de tazeleyelim. Hakan Yavuz, 1990'lı yılların ilk yarısında sevdiğimiz bir Prof. Ağabeyimiz tarafından bize getirildi.

"İslâmcı yazarlar ve edebiyatçılarla ilgili bir tez çalışması yaptığı" söylendi. Doktora tezini nerede hazırladığını sorduğumuzda bize: "Boğaziçi Üniversitesi" denilmişti. O zaman içimiz cızz etmiş, getiren ağabeyin hatırına elimizde Yedi İklim dergisinin mevcut sayılarını vermiştik. Uzun bir zaman ortalıkta görünmemişti bu araştırmacı. Ardından Zaman gazetesinden uzun bir dönem, sonra da Yeni Şafak gazetesinde yazılar yazdı.

Yusuf Kaplan TV5'in genel müdürü iken, 17 Aralık AB sözleşmesinin imzalandığının ertesinde "AB ve Medeniyet" kavramlarının tartışıldığı bir programa davet edilmiştim. Aynı oturuma Hakan Yavuz da davet edilmiş, o zaman aynı araba ile alındığımızdan, arabada yol boyunca gerilimli bir tartışmamız da olmuştu.

O sıralarda bir üniversitede hoca olan, şimdi AKP genel başkan yardımcısı ve milletvekili Prof. Dr. Edibe Sözen ile taze evliydi. Arabada söyledikleri beni hayli ürkütmüştü. AB sözleşmesi imzalandıktan sonra "Kıblemiz Brüksel'dir" demişti.

Yusuf Kaplan'ın odasında ise AB ile birlikte yeni sürecin "İslâmsız İslâm" olduğunu söylemişti. Biz tamam demiş, kameralar karşısına geçince bu kavramdan yola çıkarak tartışmaya başlayacağımız sıra, o, o konuya hiç girmemiş, çantasından Fetullah Gülen ile ilgili kitabını çıkarmış, konuşmasını da, Hoca Efendiyi ve cemaatini merkeze alarak konuşmuştu.

Bir İslâm medeniyetinin olmadığını vurgulamıştı. AB'ye ve dünyaya Hoca efendinin öncülüğünde Batı'ya İslâm'ın götürüleceğinden bahsetmişti. Bu çalışması "M. Hakan Yavuz: "Search for a New Social Contract in Turkey: Fetullah Gulen, the Virtue Party and the Kurds" o sıralarda Türkçeye çevrilmişti. Ekranda da kitabı göstermişti.

İçeriye geçtikten sonra, bize geldiği üzerinde yaptığı tez çalışmasıyla ilgili sorumu sorduğumda: "O tezi Tel Aviv Üniversitesinde hazırladığını söylediğinde" şaşakalmıştım. Yakında kitap olarak çıkacakmış. Kitap çıktı. Modernleşen Müslümanlar Nurcular, Nakşiler, Millî Görüş ve AK Parti" Bu çalışma Türkçeye çevrildi ve yayımlandı. O zaman sosyal demokrat bir aileden geldiğini de söylemişti.

Bunlardan niçin söz ediyorum. 13. 06. 2008 Tarihli Hürriyet gazetesinde Özdemir İnce'nin köşesinde, Özdemir İnce'ye yazdığı mektup önemli ve dikkate değer. Hakan Yavuz bu mektubunda cemaatlere olan ilgisini, ilişkisini, uzaklık ve yakınlığını anlattıktan sonra asıl vurgusunu yapıyor gene. 4. maddede bir bütün olarak şunu ifade ediyor.

"Cemaat özelde Said-i Nursi'nin Risale-i Nur'unu, genelde ise İslâm'ı 'araçsallaştırmıştır'. Gittikçe bir hâkim olmakta ve güce odaklanmış bu İslâm anlayışı ahlâki çekirdekten uzaklaşmaktadır." diyor. Biz Hakan Yavuz'un ileri sürdüğü bu projeden epeyce söz etmiş zaman zaman da bu kavramdan yola çıkarak düşüncelerimizi yazmıştık.

Tel Aviv Üniversitesinde doktorasını yapan, bugün Utah Üniversitesinde Doç. olarak görev yapan Hakan Yavuz'un söylediği, işaret ettiği imgeye dikkat ediyoruz. Modernleşme, AKP ve cemaatler üzerinde oynanan oyunların nereye uzandığına dikkat etmede yarar var.

Hiç yorum yok:

Google Gruplar
irfanmektebi@hotmail.com grubuna kayıt ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Benim Peygamberim

İlgili aramalar: müzik - ilahi -  ilahi