Son dakıka

22 Ağu 2009

Dünya 11 ayın sultanı Ramazan için hazır

Dünya 11 ayın sultanı Ramazan için hazır / FOTO

Dünya Müslümanları, 33 yıl sonra yeniden bir yaz günü karşılayacakları mübarek ayın heyecanını yaşıyor.

Perşembe, 20 Ağustos 2009 17:01

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Müslümanlar özlemle beklediği bir Ramazan'a daha kavuştu. Dünyanın dört yanında müslümanlar 33 yıl aradan sonra bir ağustos ayında oruç tutacak.


Ramazan önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına rastlayacak. Bu yıl yaklaşık 15 saat oruç tutulacakken, her geçen yıl oruçlu geçen süre artacak. Ramazan ayının hazirana denk geldiği 2015'te 16 saate yakın oruç tutulacak.

Dünyanın büyük bölümünde müslümanlar yarın ilk oruçları için bu gece sahura kalkmaya hazırlanırken, Amerika kıtasındaki müslümanların oruca cumartesi günü başlaması bekleniyor.


Bu fark, hilalin önce dünyanın doğusunda görünmeye başlaması nedeniyle oluşacak. Kuzey ve Güney Amerika'da yaşayan müslümanların hilali cuma akşamı görmesi bekleniyor.

"Hilali Gözetleme" grubunun yayınladığı son hava haritalarına göre, Ramazan ayını müjdeleyen hilal, dünyanın doğusunda cuma günü açık bir şekilde görülüyor olacak.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi müslümanları perşembe gecesi hilali gözlemeye çağırırken, bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla Ramazan'ın başlangıcı konusunda çelişkili haberlerin gelmemesi de müslümanları sevindirdi.

DÜNYA RAMAZAN'I NASIL BEKLİYOR?


ENDONEZYA RAMAZAN'I GELENEĞİYLE KARŞILIYOR


Ramazan ayı dünyanın en fazla Müslüman nüfusuna sahip Endonezya'da gelenekle ihya ediliyor. İslamonline'ın Endonezyalı Müslümanlarla yaptığı 'Ramazan özel sohbeti'nde halkın nezdinde Ramazan'ın nasıl yaşandığına ışık tuttu.

Endonezyalı Müslüman kadın Syuhada Umsan, Ramazan'ın ilk gününde 40 kişilik bir iftar yemeği hazırlayıp komşularıyla Ramazan ayına gireceğini söyledi.

Ramazan ayında kadınlarla hep bir arada bulunup duaların okunduğunu belirten Umsan, Amme-Tebareke surelerini okuduklarını kaydetti.


PAPUA'DA RAMAZAN


Papua-Yeni Gine, Avusturalya kıtasında bulunan bir ada ülkesi. Adadaki Müslümanlar ülkenin tek İslam Merkezi olan Papua İslam Merkezi'nde ilk iftarlarını açacaklar. Ülkede Müslümanlar en büyük üçüncü azınlık topluluğunu oluşturuyorlar.

MAKEDONYA'DA RAMAZAN EKRANI

Makedonya'daki Müslümanların Ramazan gündemi ise dopdolu. Makedonya'daki Müslüman Gençler Kurumu radyo ve televizyonlarda Ramazan ayına özel programların başlatılması için hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Müslüman Gençler Kurumu Başkanı Rıfat Şerifi, bu yıl Balkanlardaki Müslümanlar için dopdolu bir Ramazan programları sunacaklarını belirtti.

FAS'TA RAMAZAN

Fas'ta milyonlarca Müslüman Ramazan ayı hazırlıklarını tamamlayarak, mübarek ayın ilk gününü heyecanla bekliyor. İslamonline'a konuşan Faslı genç Ahmed Al-Mahdi, Fas'ta Ramazan ayında camilerin dopdolu oldğunu kaydederek, halk arasında teravih namazlarından sonra da insanların diğer aulardan farklı olarak birlikte daha fazla vakit geçirdiğini söyledi.

Al-Mahdi, Ramazan'ın son 10 gününü Faslıların bir kısmının itikafla geçirdiğini belirterek, ülkedeki Müslümanların Kur'an-ı Kerim'le irtibatlarının daha da arttığına dikkat çekti.

GUYANA DA RAMAZAN'I HEYECANLA BEKLİYOR


Karayipler'de bulunan Guyana'daki Müslümanlar, ülkenin en büyük İslam merkezi Guyana İslam Merkezi'nin başkent Georgetown'daki merkez binasında mübarek aya özgü faaliyetleriyle değerlendirecekler. İslam Merkezi'nin Başkanı Fazeel Ferouz, Müslümanları merkez sayesinde Ramazan'da bir arada tutacaklarını belirtirken, iftar Guyana İslam Merkezi'nde açacaklarını belirtti. Ferouz, Ramazan ayı boyunca İslam Merkezi'nde teravih namazlarını da beraber eda edeceklerini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Google Gruplar
irfanmektebi@hotmail.com grubuna kayıt ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Benim Peygamberim

İlgili aramalar: müzik - ilahi -  ilahi