Son dakıka

7 Nis 2009

ÜMIT KESENLERDEN OLMAYIN


İnsan hayatı boyunca pekçok zorluklar, engellerle ve sıkıntılarla karşılaşır. Bir güzelliğe ulaşmak, bir hedefini gerçekleştirmek ya da belli bir yere gelebilmek her zaman kolay olmaz.



Genellikle çok ciddi bir çaba sarf etmesi, gayret göstererek bazı zorlukları aşması, fedakarlıklarda bulunması, vaktini harcaması, yani halk arasında kullanılan deyimiyle kendinden birşeyler vermesi gerekmektedir.



Tabi burada önemli olan şey insanın karşısına çıkan tüm bu zorluklar ve engeller karşısında göstereceği güzel ahlak, dirayet ve tavır bütünlüğüdür.



Zorluklar karşısında göstereceği tavır insanın samimiyetini de ortaya çıkaracak, taklidi bir güzel ahlak gösterip göstermediği de anlaşılacaktır. Çünkü zorluklar insanın yaptığı işteki kararlılığını, gerçekten bu işe inanıp inanmadığını da ortaya çıkarır.



İnsanlar zor anlardaki tavırlarına göre ikiye ayrılırlar. Bunlardan birinci grup Allah'ın varlığını inkar eden ve dünya hayatının koşuşturması içine dalanlardır ki, bu insanlar herhangi bir zorlukla, sıkıntıyla, fiziksel ya da manevi bir baskıyla karşılaştıklarında bir anda saldırganlaşıp, hiç beklenmedik tavırlar gösterirler, isyankar bir ruh haline girer abartılı tepkiler verebilirler.



Zorluklar inkarcılarda çok büyük bir ümitsizliğe neden olur. Bu ümitsizlik tüm faaliyetlerini engeller, şevk ve heyecanlarını kırar, çok büyük bir yılgınlık meydana getirir. Her zorluğu bir bela olarak görür, bu nedenle de olgun ve itidalli bir tavır gösteremezler.


Oysa iman edenler ne kadar büyük zorluklarla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar çok güzel bir olgunluk, vakar, itidal, metanet ve dirayetle karşılık verirler. Asaletlerinden ve saygınlıklarından hiçbir şekilde taviz vermezler.



Zorlukları çok büyük bir teslimiyet ve tevekkülle karşılarlar, şevk ve heyecanları daha da artar, çabalarına çaba katarlar. İnkarcılarda görülen tavır ve ahlak bozukluklarından hiçbirini göstermez, bu ahlaklarıyla da tüm insanlar için çok güzel bir model oluştururlar.



Böyle bir durumda en çok dikkat çeken özellikleri ise asla ümitsizliğe düşmemeleridir.

İman edenler ne tür bir zorluk, baskı, sıkıntı, eziyet ya da incitici sözle karşılaşırlarsa karşılaşsınlar, önlerine ne kadar büyük engeller çıkartılırsa çıkartılsın hiçbir şekilde ye'se düşmez, yılgınlığa kapılmazlar.



Dünya hayatında başlarına gelen her türlü sıkıntının Rablerinden gelen bir deneme olduğunu bilir ve hem dünyada hem de ahirette güzel bir karşılığı umut ederler. Çünkü ümitsizliğe kapılmak Allah'ın beğenmediği bir ahlaktır ve Kuran'da bir inkarcı özelliği olarak tarif edilmektedir. Yusuf Suresi'nde Yusuf peygamberin babası oğullarına şu şekilde öğüt vermektedir:


Oğullarım, gidin de Yusuf ile kardeşinden (duyarlı bir araştırmayla) bir haber getirin ve Allah'ın rahmetinden umut kesmeyin. Çünkü kafirler topluluğundan başkası Allah'ın rahmetinden umut kesmez. (Yusuf Suresi, 87)



Ayette de belirtildiği gibi Allah'ın yardımından, rahmetinden, bağışlayıcılığından ümit kesmek çok büyük bir hatadır. Çünkü Allah pekçok ayetinde iman edenleri desteğiyle ve cennetle müjdelemektedir.



Değerli İslam alimi Bediüzzaman Said Nursi de Risale-i Nur'larda yüzlerce kez ümitvar olmaya dikkat çekmekte, ümitsizliğe kapılmanın müslüman ahlakında yer almadığını vurgulamaktadır. Bediüzzaman Allah'ın iman edenlere olan desteğini şu şekilde açıklamaktadır:


Rahmet-i İlahiyeden ümid kesilmez. Çünki Cenab-ı Hak bin seneden beri Kur'anın hizmetinde istihdam ettiği ve ona bayraktar tayin ettiği bu vatandaşlarını… muvakkat ârızalarla inşâallah perişan etmez. Yine o nuru ışıklandırır ve vazifesini idame ettirir...



Bediüzzaman'ın da ifade ettiği gibi Allah kendini Kuran hizmetine adamış olan tüm müslümanları mutlaka başarılı kılacak, onları tüm ithamlardan ve iftiralardan temize çıkaracak, Kuran'ın ifadesiyle kendi nurunu tamamlayacaktır.



Bu gerçeği bilen Müslümanlar da yaptıkları her salih amelin, her türlü iyiliğin, güzel ahlakın ve Kuran'a bağlılıkta kararlı olmanın karşılığını mutlaka Allah katında alacaklarını bildiklerinden tevekkülün, teslimiyetin, sabrın ve imanın güzelliğini yaşayacaklardır.



Allah sonsuz ahiret hayatındaki ebedi cennet hayatıyla müjdelediği kullarını dünya hayatında da güzel bir hayatla müjdelemekte ve her yaptıklarının karşılığını alacaklarını Nahl Suresi'nde şu şekilde bildirmektedir:


"Sizin yanınızda olan tükenir, Allah'ın katında olan ise kalıcıdır. Sabredenlerin karşılığını yaptıklarının en güzeliyle biz muhakkak vereceğiz. Erkek olsun, kadın olsun, bir mü'min olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz. "(Nahl Suresi, 96-97)

--




Alıntı Sahbi...:
Oktay Çetin'e Sonsuz Teşekkürlerimle...ALLAH Razı Olsun...

Hiç yorum yok:

Google Gruplar
irfanmektebi@hotmail.com grubuna kayıt ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Benim Peygamberim

İlgili aramalar: müzik - ilahi -  ilahi